Ziektebeleid

Op de alle locaties ligt het document ‘Ziektebeleid Stichting Reformatorische Kinderopvang’ voor u ter inzage. Door middel van dit beleid willen wij onze verantwoordelijkheid voor kinderen en leidsters nemen ook op het gebied van de gezondheid. We proberen zoveel mogelijk risico’s te vermijden en kennis te verzamelen om te zorgen voor een gezonde speelomgeving voor de kinderen. Hieronder treft u de belangrijkste zaken aan uit dit beleid:
Heeft u een ziek kind? Graag vernemen wij dit van u op de dag dat uw kind verwacht wordt vóór 08.30 uur. Mocht er sprake zijn van een besmettelijke aandoening of ziekte, wilt u dit er dan expliciet bij vermelden? Als u niet gebeld hebt en wij missen uw kind, dan bellen wij na een half uur op om te vragen waarom het kind niet aanwezig is. 

a.  Ziek zijn
Onder ‘ziek zijn’ verstaan wij: -  het kind voelt zich niet lekker: het is huilerig, hangerig, vertoont tekenen van pijn, heeft geen eetlust, heeft diarree, geeft over; -  het kind heeft een temperatuur van 37,5 ºC of hoger; -  het kind heeft een aandoening of ziekte die besmettelijk is.  
b.  Koorts
Als het kind thuis koorts krijgt (boven de 37,5 ºC) mag het de peutergroep die dag niet bezoeken.  
c.  Besmettelijke aandoeningen en ziektes
Een kind met een besmettelijke aandoening of ziekte mag niet op de peutergroep komen zolang er besmettingsgevaar is. De meest voorkomende besmettelijke aandoeningen en ziektes zijn: diarree, griep, hand-, voet- en mondziekte, kinkhoest, krentenbaard, middenoorontsteking, roodvonk, spruw, vijfde ziekte, waterpokken en zesde ziekte.  
d.  Chronische ziekten en aandoeningen
Als een kind een chronische aandoening of ziekte heeft of blijkt te hebben, waardoor extra aandacht en/of zorg van de groepsleiding nodig is, zal de hoofdleidster in overleg met de ouders/verzorgers beoordelen of deze vereiste extra zorg geboden kan worden. Op grond daarvan bestaat de mogelijkheid dat het kind (tijdelijk) niet toegelaten wordt op de peuterspeelzaal.    
e.  Medicijngebruik
Als een kind tijdens het verblijf op de peutergroep medicijnen toegediend moet krijgen, zijn de ouders/verzorgers verplicht een medicijnverstrekkingsverklaring te ondertekenen. Deze is te verkrijgen bij de kinderopvang.  
f.  Ziekenhuis, dokter of tandarts
Alleen als er tijdens de uren op de peutergroep sprake is van een ongeval of een andere medische noodsituatie, gaan de leidsters met het kind naar de dokter of het ziekenhuis. De ouders/verzorgers worden gebeld. In alle andere (niet ernstige) gevallen gaan wij er vanuit dat de ouders/verzorgers, nadat hen dit telefonisch gemeld is, hier zelf zorg voor dragen.
© 2024. Stichting Reformatorische Kinderopvang. Realisatie: Omega2