Wenbeleid

Als een peuter voor het eerst naar de kinderopvang komt, is alles nieuw. Elk kind gaat hier verschillend mee om. Er zijn kinderen die staan te trappelen van enthousiasme en er zijn kinderen die huilend binnengebracht worden. Daarom is de wenperiode voor elk kind anders en is de aanpak ook verschillend.
Over het algemeen is het voor een jonge peuter fijn als degene die hem brengt even de tijd neemt om rond te kijken en hem/haar op het gemak probeert te stellen. Als het dan tijd is om afscheid te nemen, is het wel de bedoeling dat er ook echt afscheid genomen wordt. Een dikke knuffel, even zwaaien, vertellen wat mama nu gaat doen, het kind moet weten waar het aan toe is. Het is dus niet de bedoeling dat mama weg gaat zonder dat het kind dat weet. Duidelijkheid biedt ook veiligheid. Het ene kind zal hier genoegen mee nemen, een ander zal hartverscheurend huilen, een derde zal boos worden. Toch is het belangrijk om juist nu consequent te zijn en als moeder niet meer terug te komen of te twijfelen in het bijzijn van het kind. Na een korte of wat langere periode raakt elk kind gewend aan het afscheid.
Ook tijdens de ochtend of middag is het vaak nog wel even slikken voor een nieuweling. Komt mama bijna, of komt ze helemaal niet meer? Het is van belang dat het nieuwe kind hierin begeleid wordt en bijvoorbeeld door middel van de dagritmekaarten van Bas inzicht krijgt in het programma van dat dagdeel. Voor de leidsters is het vaak even aftasten en observeren. Sommige peuters leren heel snel wat de regels, grenzen en gewoonten zijn door naar anderen te kijken. Anderen moeten door de leidsters wat meer gestuurd worden: wat zijn de regels, wat is opruimen, waarom moet je op je stoel blijven zitten in de kring? Juist in de eerste periode leert een peuter heel veel!

Als ouders kunt u het beste inschatten hoe uw kind tegen de nieuwe situatie aankijkt. Samen met u kijken we wat tijdens een wenperiode het beste is voor hem/haar. De eerste keer brengt u uw kind een kwartiertje later dan de openingstijd (8.45 uur of 13.15 uur) zodat de leidster genoeg aandacht voor u en uw kind heeft. Zij zal u verder informeren over de dagelijkse gang van zaken.

Omdat de eerste keer naar de peutergroep gaan zowel voor het kind als de ouder erg spannend is, volgen hier enkele tips om het gemakkelijker te maken:

  1. Informeer uw kind van te voren goed over wat er gaat gebeuren en vertel er ook bij dat u hem/haar weer komt ophalen.
  2. Geef uw kind een knuffel of een ander vertrouwd voorwerp mee als het daarmee getroost kan worden.
  3. Zorg dat u bereikbaar bent, zodat de leidsters u kunnen bellen als het verdriet te groot is. U mag in de wenperiode ook zelf bellen om te informeren hoe het gaat.
  4. Zeg altijd tegen uw kind dat u weggaat. Doe het niet ongemerkt. Maak het afscheid nemen zo kort mogelijk.
© 2024. Stichting Reformatorische Kinderopvang. Realisatie: Omega2